Veelgestelde vragen
Hier vind je de antwoorden op eventuele vragen die je nog hebt. Heb je meer vragen, neem dan contact op met het zorgloket van jouw gemeente of met de zorgaanbieder. De zorgaanbieder kan je verder helpen en samen met jou contact opnemen met de gemeente.
Een ambulant begeleider is een begeleider die opgeleid is om mensen op verschillende levensgebieden te ondersteunen. Iedere ambulant begeleider heeft zo zijn of haar eigen specialisme. Ben je op zoek naar een ambulant begeleider die jou bij een specifieke vraag verder kan helpen? Bekijk dan onze aanbodpagina om te kijken welke ambulant begeleider het beste bij jou past.
Ambulante begeleiding kan op kantoor of bij jou thuis plaatsvinden. Je overlegd samen met jouw zorgaanbieder wat jouw voorkeur heeft en welke mogelijkheden de zorgaanbieder hier in kan aanbieden.
Een ambulant begeleider is iemand die naast jou als persoon staat en je kan ondersteunen op diverse levensgebieden. Een ambulant begeleider is daarnaast goed opgeleid binnen de zorg en beschikt over de juiste papieren om jou op verschillende vlakken verder te kunnen helpen.
Ambulante begeleiding is een vorm van individuele begeleiding, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Loop jij of iemand in je omgeving vast en is er dringend hulp nodig, dan kan ambulante begeleiding een goede oplossing bieden. Ambulante begeleiding is er in vele vormen en iedere zorgaanbieder heeft zijn eigen specialisme. Ga daarom vrijblijvend in gesprek om de juiste zorgaanbieder te vinden die jou het beste verder kan helpen.
Iedereen met een hulpvraag kan een aanvraag doen bij de gemeente. Afhankelijk van de hulpvraag die je hebt kan een ambulant begeleider je helpen met het in kaart brengen van jouw mogelijkheden en ondersteuningsbehoeften.
In een begeleidingsplan worden jouw persoonlijke doelen opgenomen. Je maakt dit plan samen met jouw ambulant begeleider. Als dit plan is opgesteld wordt dit ook besproken met de contactpersoon van de gemeente. De medewerker van de gemeente zal uiteindelijk goedkeuring moeten geven voor het ondersteuningsplan.
Bij het Wmo-zorgloket van jouw gemeente kun je een indicatie voor ambulante begeleiding aanvragen. In overleg met jouw gemeente kijken jullie samen welke aanbieder van ambulante begeleiding het beste voor jou werkt. Bekijk voor meer informatie ook: www.wmo-zorgloket.nl.
Een ambulant begeleider voor onderwijs is gespecialiseerd in het geven van lessen bij jou thuis. Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen onderwijs meer kan volgen. Een ambulant begeleider kan een goede oplossing bieden en jou ondersteunen in het onderwijs bij jou thuis.
Er zijn binnen de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) twee soorten aanbieders; voor jeugd en voor volwassenen. Ben je ouder dan 18 en dus volwassen, dan kun je het beste kijken naar zorgaanbieders die hiervoor contracten met de gemeente hebben.
Ben je nog niet volwassen, maar wel op zoek naar ambulante begeleiding, dan kan je het beste op zoek gaan naar een zorgaanbieder die gespecialiseerd is in jeugd en contracten heeft met de gemeente. We verwijzen je graag door naar het Wmo-zorgloket van jouw gemeente als je nog niet volwassen bent.
De kosten voor ambulante begeleiding zijn in de laatste jaren erg veranderd. Op dit moment betaal je een vaste eigen bijdrage van 19 euro per maand (ongeacht hoeveel begeleiding je krijgt). Verdere kosten zijn er niet.