Ambulante begeleiding aanvragen

Ambulante begeleiding aanvragen

Je weet wat ambulante begeleiding is en wil dit gaan aanvragen, maar waar begin je? Het aanvragen van ambulante begeleiding begint door contact op te nemen met de gemeente. Elke gemeente heeft een WMO-afdeling, ook wel het ‘’Zorgloket’’ genoemd. Het is per gemeente verschillend hoe je ambulante begeleiding kunt aanvragen. Bij de ene gemeente kan je een aanvraag doen door te bellen en bij de ander door een vragenlijst op de website in te vullen. Dit staat altijd duidelijk beschreven op de website van de gemeente waar je ambulante begeleiding wil gaan aanvragen.

Schakel tijdig een zorgaanbieder in

Het aanvragen van ambulante begeleiding kan best ingewikkeld zijn. Belangrijk is dat je op voorhand goed nadenkt waar je hulp bij nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het krijgen van meer weekstructuur, het omgaan met eventuele beperkingen, hulp bij administratie of financiën of dat je gewoon zo nu en dan moet kunnen ventileren over zaken die in je privéleven spelen.

Aanvraagproces & Keukentafelgesprek

Wanneer je contact hebt opgenomen met de gemeente, zal de medewerker van de WMO-afdeling / het Zorgloket je aanvraag voor ondersteuning doorzetten naar een wijkconsulent. De wijkconsulent zal samen met jou een gesprek aangaan om meer zicht te krijgen op je persoonlijke situatie en op welke levensgebieden je ondersteuning nodig hebt. Dit wordt ook wel het keukentafelgesprek genoemd. Tijdens dit gesprek wordt er kennis gemaakt en krijg je de ruimte om te vertellen over je persoonlijke situatie.