Voor wie?

Voor wie is ambulante begeleiding?

Wanneer er een hulpvraag is, kan iedereen een aanvraag doen bij de gemeente. Afhankelijk van de soort hulpvraag die je hebt, breng je samen mogelijkheden in kaart. Ambulante begeleiding kan op een kantoor plaatsvinden of bij jou thuis.

Persoonlijkheidsstoornis

Bordeline is een persoonlijkheidsstoornis. Mensen met Bordeline kunnen zich vaak minder goed aanpassen aan hun omgeving en vertonen vaak afwijkend gedrag. Voorbeelden van andere stoornissen zijn bijvoorbeeld: narcisme, ontwijkend gedrag of obsessief-impulsief gedrag.

Soms zijn er mensen met een persoonlijkheidsstoornis die erg angstig zijn. Ze vermijden conflictsituaties en hebben moeite om zelfstandig in het leven te staan. Ambulante ondersteuning kan dan een uitkomst bieden.

NAH

Alle soorten letsels aan de hersenen die niet aangeboren zijn, vallen onder Niet Aangeboren Hersenletsel. Ook wel NAH genoemd. NAH kan verschillende oorzaken hebben zoals een ongeluk, maar het kan ook een niet-traumatische oorzaak hebben. Bijvoorbeeld door ziekte of stoornis.

Doordat je sneller vermoeid raakt en minder goed met prikkels om kunt gaan kan je beperkt worden in jouw activiteiten. Je loopt thuis tegen alledaagse dingen aan en werken of studeren lukt vaak niet meer. Dit betekend echter niet dat je niets meer kunt. Met een beetje hulp van een ambulant ondersteuner kun je veel meer dan je denkt

Licht verstandelijke beperking

Een licht verstandelijke beperking heb je voor het leven. Dit kan niet worden opgelost door therapie of begeleiding. Wel zijn er veel mogelijkheden om mensen met een licht verstandelijke beperking een zo zelfstandig mogelijk leven te laten lijden. Een intensievere vorm van begeleiding kan hier een oplossing in bieden.

Ambulante begeleiding betekent dat je begeleid wordt in jouw thuissituatie. Ze bezoeken je thuis waar ze samen met jou aan de slag gaan en ze kunnen ook met je mee gaan naar andere afspraken als je dat prettig vind.

Autisme

Onder het autisme spectrum stoornis vallen Asperger, Rett, en PDD-NOS. Autisme is in symptoom-groepen te onderscheiden van elkaar. Sociale interactie, sociale communicatie en stereotype gedrag. Wel verschilt de mate van autisme.

Veranderingen en onverwachte dingen kunnen lastig zijn om mee om te gaan. Dan is er meer behoefte aan voorspelbaarheid. Ambulante begeleiding kunnen daar meer structuur in bieden.

Angststoornissen

Er zijn verschillende angststoornissen. Zoals een paniekstoornis met paniekaanvallen en hyperventilatie, Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCD) en Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).

Het gevoel van angst kan bijvoorbeeld zijn dat je niet meer naar de supermarkt durft of niet meer kunt werken. Een ambulante begeleider kan je helpen stap voor stap weer verder te kijken en je te ondersteunen.

Stemmingsstoornis

Een stemmingsstoornis is een aandoening waarin de emoties verstoord zijn. Wanneer de stemmingsstoornis ongeremd is wordt er vaak gesproken van een manische of hypomanische stoornis.

Extra ondersteuning in en om huis kan dus samen met een ambulant begeleider besproken worden waar je tegenaan loopt en of je mogelijk voor ondersteuning in aanmerking komt.

ADHD

ADHD brengt vaak impulsief gedrag met zich mee. Dit gaat vaak gepaard met concentratieproblemen, rusteloosheid en problemen tijdens het leren.

Dan is het fijn als je hulp kan krijgen. Bijvoorbeeld in het maken van een planning van waaruit jij verder kunt. Een overzicht maken zodat je niet langer vastloopt in je werk en je persoonlijke leven. Ook hier kan ambulante ondersteuning bieden.

Overige problematieken

Niet alle problematieken kun je in hokjes plaatsen. Heb je bepaalde klachten en ben je benieuwd wat je hier mee zou kunnen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij denken graag met je mee in oplossingen.