Autismespectrumstoornis (ASS)

Vroeger sprak men over verschillende soorten autisme die onderverdeeld konden worden in categorieën. Inmiddels is het een geaccepteerd feit dat autisme geen verschillende afgebakende soorten kent. De oude soorten waren namelijk zo verweven met elkaar dat men nu van een “spectrum” spreekt. ASS heeft dus namen als “klassiek autisme”, “Asperger” en “PDD-NOS” vervangen. De diagnoses die voor deze naamsverandering zijn vastgesteld kun je echter nog steeds blijven gebruiken.

Bij een autismespectrumstoornis wordt informatie in de hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen. Dit kan ervoor zorgen dat jij anderen niet altijd begrijpt en zij jou ook niet, hierdoor kan de omgang met anderen moeilijker zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je uitdrukkingen heel letterlijk neemt of dat je het moeilijk vind om over “koetjes en kalfjes” te kletsen. Ook vinden mensen met ASS het vaak lastig om anderen “te lezen”, denk hierbij aan het interpreteren van een gezichtsuitdrukking of het inleven in iemand anders.

Niet alleen de communicatie met anderen, maar ook het gedrag van iemand met ASS is anders. Herhaling in gedrag en een hyperfocus tijdens dit gedrag komt vaak voor. Het gedrag is nauwkeurig en gebeurt in een vaste volgorde en op vaste momenten. Het zorgt voor rust en regelmaat. Onverwachtse veranderingen zijn over het algemeen erg stressvol voor iemand met een autismespectrumstoornis.

Over de oorzaak van ASS is veel discussie. Zo is er een erfelijke factor waardoor de kans op een autismespectrumstoornis groter is. Ook spelen er waarschijnlijk omgevingsfactoren een rol. Denk hierbij aan een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap, sommige medicijnen die tijdens de zwangerschap gebruik worden, problemen tijdens de geboorte of het op latere leeftijd kinderen krijgen.

Concluderend zou je kunnen stellen dat ASS lastig te begrijpen is. Er spelen vele factoren mee en de kenmerken raken alle gebieden in het leven. Het beste advies dat iemand met autisme kan krijgen is: ontdek jezelf! Iedere persoon met een autismespectrumstoornis is namelijk net weer iets anders.

Autisme