Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis, heeft het idee dat hij het leven niet alleen aankan. Dit gaat samen met weinig vertrouwen in zichzelf en moeilijkheden bij het nemen van beslissingen. Afhankelijke mensen zijn niet graag alleen, je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Ze zijn dan ook het liefst samen met anderen, in relaties kan het zo zijn dat ze bang zijn verlaten te worden.

Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis lopen het risico om zichzelf ten kosten van alles weg te cijferen. Ze willen door iedereen aardig gevonden worden en zijn echte “pleasers”. Dit gedrag zorgt voor stress en kan angstklachten en/of depressieve klachten geven. Ook kan er makkelijk misbruik gemaakt worden door anderen.

Vaak hebben mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis ook kenmerken van andere stoornissen. Het is dan ook erg belangrijk om uitgebreid onderzoek te laten doen wanneer dit verhaal bij jou past. Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in jouw gedrag, om vervolgens waar nodig te helpen met het aanpassen van dit gedrag.

Quote afhankelijke persoonlijkheidsstoornis